Tel: +355 69 20 91 484 | mail: info(a)nej.al | bibla.al | vush.al

Zemra krenare dhe zemra e përulur

Zemra krenare dhe zemra e përulur

Zemra krenare dhe zemra e përulur

Zemra krenare

Zemra e përulur

Vazhdimisht tregon se sa aftësi & vlerë ka Është e sigurte se sa vlerë ka nga Krishti, nuk ka nevojë ta provoj
Fokusohet tek dështimi i te tjerëve Është e vetëdijshme se sa nevojtare është vetë
I jep vetes të drejtë; ka një frymë gjykuese, pra gjen kollaj gabimet e të tjerëve dhe i kontrollon vazhdimisht Ka dhembshuri, fal kollaj, shikon së pari mirësitë e tjetrit
Përçmon dikë apo disa I vlerëson të tjerët më shumë se veten
I pavarur, s’ka nevojë për të tjerët Mbështetet tek të tjerët, pohon nevojën për ndihmën e tyre
Mban kontrollin, kërkon që mendimi personal të dominojë Mund të lëshojë të drejtën e vendimmarrjes, ka një shpirt të butë
Mbron të drejtat e vetes Mbron të drejtat e të tjerëve
Siguron gjëra për vete Siguron gjëra për të tjerët
Dëshiron që t’i shërbehet Dëshiron që të shërbejë
Dëshirë për të qenë e suksesshme Besnike t’i ndihmojë të tjerët të jenë të suksesshëm
Dëshiron të ngrihet në detyrë në sy të të gjithëve Gëzohet që të tjerët të ngrihen në detyrë dhe i ndihmon
Këmbëngul që të vlerësohet e t’i rrihen shpatullat Këmbëngul për t’i vlerësuar të tjerët dhe bën tifozllëk
“Të tjerët kanë një privilegj, që unë i shërbej” “Unë kam privilegj, që t’u shërbej të tjerëve”
Përçmon autoritetin në zemër, bisedon rreth gabimeve që bën I pranon dhe i respekton autoritetet, edhe kur kanë gabim
Mendon se sa shumë mund të bëjë për Zotin Vazhdimisht mirënjohës për hirin e Zotit që përforcon në shërbim
Është e sigurte se sa shumë di Është e sigurte se sa shumë nuk di
Qëndron e ftohtë karshi disave Rrezikon e afrohet tek njerëzit e vështirë
Direkt ua hedh fajin të tjerëve Direkt kontrollon veten para Zotit, mos ka një tra në sy
Justifikohet menjëherë kur e kritikojnë Dëgjon me vëmendje kritikën, dhe e vlerëson
Është e preokupuar se si të fitojë respekt. Nuk ka frikë se çfarë do të mendojnë njerëzit, por se çfarë do të mendojë Perëndia
Përpiqet të mbrojë imazhin e saj Është e thyer, s’ka gjë për të fshehur
Përpiqet te siguroje qe asnjeri te mos dije për mëkatin e saj Është e shpejtë të pranojë gabimin e të kërkojë falje
E ka të vështirë të pranojë gabimin e të kërkojë falje Është e shqetësuar për shkakun (ose rrënjët) e mëkatit
Është e shqetësuar për pasojat e mëkatit Merr iniciativë të pajtohet kur ka keqkuptim, pavarësisht se sa i madh është gabimi I tjetrit
Pret të tjerët të vijnë e të kërkojnë falje kur ka një keqkuptim Pranon mëkatin pa e justifikuar, flet për hollësitë
Kur pranon një mëkat, e justifikon ose flet vetëm për gjëra në përgjithësi Krahason veten me shenjtërine e Zotit e klith për mëshirë
Krahason veten me të tjerët e ndihet e drejtë Kultivon një frymë pendimi
Është e verbër për të parë fajet e veta Zemra e përulur mendon se është krenare
Zemra krenare mendon se është e përulur Ndihet e varur nga Zoti, kërkon rregullisht rizgjim
Beson se është mirë E sheh këtë listë e mendon se sa shumë duhet të kontrollojë veten në bazë të saj
E sheh këtë listë e mendon sa shumë i duhet dikujt tjetër